Ντιέγκο Μαραντόνα και Ελλάδα…

Με αφορμή το φευγιό του «Ντιεγκίτο» σαν σήμερα πριν απο τρία χρόνια, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις πέντε «ελληνικές» μέρες στην επίγεια ζωή του Θεού της μπάλας.


ΤΟ ΠΑΟΚ-ΝΑΠΟΛΙ ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΤΟΥΜΠΑ»

Η πρώτη «ελληνική» εμπειρία του Ντιέγκο καταγράφεται στις 6 Οκτωβρίου του 1988. Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τη Νάπολι στο πλαίσιο του πρώτου γύρου για το Κύπελλο UEFA και οι Θεσσαλονικείς ευελπιστούν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-0 του πρώτου αγώνα στο «Σαν Πάολο».

Στην χωρητικότητας 28.000 θέσεων «Τούμπα», βρέθηκαν περίπου 45.000 άνθρωποι και μάλιστα δυο-τρεις ώρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα. Άπαντες ήθελαν να δουν από κοντά τον Ντιέγκο, ασχέτως αν κατά τη διάρκεια της «μάχης» φρόντισαν να του κάνουν τη ζωή… κόλαση με πτώσεις αντικειμένων και εμπόλεμη ατμόσφαιρα για 90 λεπτά!

Το ματς ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 (17’ Καρέκα, 65’ Σκαρτάδος). Οι «παρτενοπέι» πήραν την πρόκριση, έφτασαν ως την κατάκτηση της διοργάνωσης και όπως θα καταλάβετε και από τις παρακάτω δηλώσεις, η βραδιά έμεινε αξέχαστη στον Θεό της μπάλας…


ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Η δεύτερη παρουσία σε ελληνικό γήπεδο καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2005. Ύστερα από πρόσκληση του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ντιέγκο παρευρίσκεται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και παρακολουθεί την αναμέτρηση των ερυθρολεύκων με τον Ηρακλή για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Το ματς ολοκληρώθηκε με νίκη 1-0 υπέρ των γηπεδούχων αλλά πριν από την έναρξη ο «Ντιεγκίτο» χαιρέτησε το ερυθρόλευκο κοινό με τη φράση «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός»! Άμεση υπήρξε η απάντηση των φιλάθλων μέσω του συνθήματος «Μαραντόνα είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα»…


Ο «Pibe de Oro» βρέθηκε ξανά στον Πειραιά ενάμιση χρόνο αργότερα, τιμώντας τον Ολυμπιακό με την παρουσία του στη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2005-06. Εμφανώς αδυνατισμένος, αυτή τη φορά είχε την ευκαιρία να αλλάξει μερικές πασούλες με τους τότε άσους της ομάδας, Ριβάλντο και Νέρι Καστίγο!


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Στις 21 Ιουνίου του 1994 η Εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και αντιμετωπίζει την Αργεντινή στην πρεμιέρα του Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το συγκρότημα του Αλκέτα Παναγούλια γνωρίζει τη συντριβή με σκορ 4-0 και ο Μαραντόνα έχει πετύχει το τρίτο εξ αυτών. Πρόκειται για το τελευταίο από τα 34 συνολικά γκολ που σημείωσε ο Ντιέγκο με τα χρώματα της πατρίδας του ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από χατ-τρικ του Αριέλ Μπατιστούτα.


Η Εθνική μας, έχει να θυμάται ακόμη μια «μουντιαλική» συνάντηση με τον Μαραντόνα. Μια ημέρα που σίγουρα δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο «τυπάρας» τα άκουσε κυριολεκτικά, όταν κατά τη διάρκεια του ματς αντιπαρατέθηκε με τον Λιονέλ Μέσι…


Ως προπονητής τον καιρό εκείνο, ο Μαραντόνα… αφήνιασε με την συμπεριφορά του «Κάρα» αλλά στο τέλος του ματς τον αγκάλιασε στοργικά δικαιολογώντας την έκρηξή του. Το παιχνίδι διεξήχθη στο πλαίσιο των ομίλων του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (2010) και πέρασε στην ιστορία με αποκλεισμό της Ελλάδας και νίκη της Αργεντινή που συνδυάστηκε με σκορ 2-0 (77’ Ντεμικέλις, 89’ Παλέρμο).

Δημοσίευση σχολίου