Κάποτε τα ελληνικά ντέρμπι ήταν επιπέδου… Champions League!

Μια σύντομη αναδρομή στις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και της Α’ Εθνικής. Τότε που οι «μάχες» ανάμεσα στους κορυφαίους του ελληνικού πρωταθλήματος είχαν άλλη αίγλη, η οποία άγγιζε τα επίπεδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης...


Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα σπεύσουν να διαφωνήσουν, τονίζοντας ότι ουδέποτε είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε... θέαμα Champions League στα γήπεδα της χώρας μας.

Εμείς θα διαφωνήσουμε! Αρχικά διότι οι ομάδες της δεκαετίας του ’90 ήταν σαφώς υψηλών δυνατοτήτων, γεγονός που απέδειξαν την περίοδο εκείνη ουκ ολίγες φορές και εκτός συνόρων.

Στα ρόστερ του τέως ΠΟΚ (ΟΣΦΠ-ΠΑΟ-ΑΕΚ), υπήρχαν άλλωστε Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με επιτυχία στο εξωτερικό, άλλοι που το 2004 κατέκτησαν το Euro αλλά και εγνωσμένης αξίας ξένοι...

Το θέμα μας ωστόσο δεν είναι αυτό. Θέλουμε απλά να εστιάσουμε στο γεγονός ότι στα τέλη του 20ου αιώνα, καθόσουν να παρακολουθήσεις ένα ελληνικό ντέρμπι και έβλεπες στα μανίκια των εμφανίσεων τα αστεράκια του «Τσου-Λου»!

Ο λόγος; Προφανώς την περίοδο εκείνη δεν περίσσευαν φανέλες ούτε καν για τους πρωταγωνιστές των ομάδων ενώ σίγουρα η UEFA κρατούσε πιο... χαλαρή στάση σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα και την εικόνα των διοργανώσεών της.

Έπαιζε για παράδειγμα ο Νικοπολίδης μεσοβδόμαδα στο Γκελζενκίρχεν με τη Σάλκε και την Κυριακή είχε ντέρμπι με Ολυμπιακό; Πλυσηματάκι, γρήγορο στέγνωμα και πάμε να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία από τις «απειλές» του Αλεξανδρή!

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο και όχι μόνο σε ντέρμπι. Αν για παράδειγμα κρίνουμε από το «μπακράουντ» της παρακάτω φωτογραφίας, μάλλον ο Βάντσικ μπλοκάρει σουτ απέναντι σε ομάδα τύπου Ιωνικού ή Προοδευτικής...

Σχετικές φωτογραφίες:





Δημοσίευση σχολίου