Φρανσίσκο Χέντο: Ο «τυφώνας» με τα περισσότερα ευρωπαϊκά από κάθε άλλον

Όταν μιλάμε για τον Φρανσίσκο Χέντο, συζητάμε για έναν θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έναν ποδοσφαιριστή που σήκωσε 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 12 πρωταθλήματα στα 18 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.


Ο παλαίμαχος Ισπανός γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1933. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ρασίνγκ Σανταντέρ, με την οποία αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια της σεζόν 1952-53. Την αμέσως επόμενη χρονιά μετεγγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης και όσοι πρόλαβαν να τον δουν αγωνιζόμενο, μιλούν για έναν «τυφώνα» που δέσποζε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και «έτρωγε» 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα!

Στη «βασίλισσα» εκείνης της εποχής μεσουρανούσαν φιγούρες όπως αυτές των Αλφρέντο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας. Ο Χέντο μπορεί να μην τους ξεπέρασε σε φήμη αλλά άφησε - και συνεχίζει να αφήνει - τους πάντες πίσω του όσον αφορά τη συλλογή τίτλων και μάλιστα σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο!


Ο «Πάκο», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, έχει παίξει σε 8 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έχει κερδίσει τους 6 από αυτούς. Οι πρώτες πέντε στέψεις ήταν συνεχόμενες, αφού η Ρεάλ μονοπωλούσε τη διοργάνωση από τη σύστασή της (1955-56) μέχρι και το 1960. Το έκτο ευρωπαϊκό ήρθε το 1966 και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον συγκεκριμένο αριθμό…

Στη σημερινή μορφή της διοργάνωσης, μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει τη δυνατότητα να τον ισοφαρίσει, αφού μετρά πέντε κατακτήσεις Champions League με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1) και Ρεάλ (4). Ο Λιονέλ Μέσι ακολουθεί με τέσσερις και η θητεία του στην Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να εξελιχθεί με ονειρικό τρόπο για να μπει στο παιχνίδι της συγκεκριμένης εξίσωσης…


Οι υπόλοιποι εννέα που πάτησαν πέντε φορές στο ευρωπαϊκό Everest έχουν σταματήσει το ποδόσφαιρο. Δύο εξ αυτών είναι θρύλοι της Μίλαν και πρόκειται για τους Πάολο Μαλντίνι-Αλεσάντρο Κοστακούρτα. Οι άλλοι επτά ήταν συμπαίκτες του Χέντο κατά τη διάρκεια της πενταετούς δυναστείας των «μερένχες» και πρόκειται για τους Ντι Στέφανο, Έκτορ Ριάλ, Χουάν Αλόνσο, Μαρκίτος,  Χουάν Σαντιστεμπάν, Ραφαέλ Λέσμες και Χοσέ Μαρία Θαράγκα.

Για να συλλάβει κανείς το μέγεθος του ρεκόρ, αρκεί να αναλογιστεί ότι από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης (13) και η Μίλαν (7) μετρούν περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών-Champions League από τον Χέντο. Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ «ισοβαθμούν» μαζί του στα 6 και όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται από κάτω!


Θέλετε κι άλλα; Ο 87χρονος σήμερα Χέντο παραμένει ο μοναδικός που συμμετείχε επί 15 συναπτά έτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ενώ είναι επίσης ο μόνος που έπαιξε ευρωπαϊκούς τελικούς σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες! Για τα 50s και τα 60s τα είπαμε, ήταν εκεί και όταν η Ρεάλ αντιμετώπισε την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1971. Περιέργως το τρόπαιο κατέληξε στους «μπλε», οι οποίοι επικράτησαν με σκορ 2-1 στον Πειραιά. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Ο «Πάκο» δεν έμεινε όμως στην ιστορία μόνο για τα πεπραγμένα του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Άπιαστο επίτευγμα αποτελούν και τα 12 πρωταθλήματα Ισπανίας που σήκωσε από το 1954 έως το 1969, αφού ο δεύτερος μετρά 10 και πρόκειται για τον άλλοτε συμπαίκτη του στη «βασίλισσα», Χοσέ Μαρτίνεθ Σάντσεθ. Κατά κόσμον, «Πίρι»!

Με τη Ρεάλ ο Χέντο κατέκτησε επίσης δύο κύπελλα Ισπανίας (1962-1970) και ένα Διηπειρωτικό (1960) ενώ η μοναδική «μουντζούρα» της ασύλληπτης καριέρας του αποτελεί το γεγονός ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην κλήση της εθνικής Ισπανίας το 1964, η οποία φιλοξένησε και κατέκτησε για πρώτη φορά το Euro επικρατώντας στον τελικό της Σοβιετικής Ένωσης με σκορ 2-1.

Ο Φρανσίσκο Χέντο εν δράσει:

Δημοσίευση σχολίου