Γκαρίντσα: Ο στραβοπόδαρος… χαζούλης που έγινε σύμβολο του «Joga Bonito»

Πώς μπορεί να κυλήσει η ζωή ενός παιδιού που γεννιέται με χαμηλό IQ, καμπυλωτή σπονδυλική στήλη και δύο στραβά πόδια, με το δεξί κοντύτερο κατά 6 εκατοστά από το αριστερό;


Τι θα λέγατε αν το ίδιο παιδί έπασχε από πολιομυελίτιδα; Και αν γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι κατά την ενηλικίωσή του, το εν λόγω άτομο θα βαδίσει χέρι-χέρι με τον αλκοολισμό; Μάλλον δεν θα του δίνατε καμία ελπίδα…


Ένα τέτοιο παιδί γεννήθηκε λοιπόν στις 28 Οκτωβρίου του 1933 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το όνομα αυτού; Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος. Μεγάλωσε σε μια πάμφτωχη οικογένεια και το πρώτο πράγμα που απέκτησε σε αυτό τον κόσμο ήταν το παρατσούκλι που εμπνεύστηκαν τα αδέρφια του. Γκαρίντσα! Από το ομώνυμο πουλί, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ασχήμια αλλά και η ταχύτητα...

Ο Γκαρίντσα έγραψε όμως στα… ποδοσφαιρικά του παπούτσια όλα τα παραπάνω και έγινε ένας ποδοσφαιριστής που θα μνημονεύεται για πάντα. Εξελίχθηκε σε σύμβολο της Μποταφόγκο, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε επί 15 συναπτά έτη ενώ κατέκτησε δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1958-1962), πρωταγωνιστώντας δίπλα σε θρύλους του αθλήματος όπως ο Πελέ, ο Ζαγκάλο και ο Βαβά!


Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο Γκαρίντσα ήταν γνωστός και ως «Mane». Το συγκεκριμένο προσωνύμιο αποτελεί έμπνευση των συμπαικτών του και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει… «χαζούλης». Τον χαμηλό δείκτη του IQ του, είχαν επιβεβαιώσει κατά καιρούς με ειδικά τεστ εγκεκριμένοι γιατροί ενώ χαρακτηριστικές είναι και κάποιες ανέκδοτες ιστορίες από την περίοδο που εξελισσόταν η καριέρα του Βραζιλιάνου σταρ.

Δύο από αυτές έλαβαν χώρα το 1958, το καλοκαίρι που ο ίδιος πρωταγωνιστούσε στην κατάκτηση του πρώτου από τα πέντε Μουντιάλ που μετρά έως σήμερα η Σελεσάο. Πριν από τον τελικό με τη Σουηδία (5-2), ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο υπήρχε τόσος κόσμος στο γήπεδο ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, τα μέλη της αποστολής των Βραζιλιάνων θυμούνται το ραδιόφωνο που είχε αγοράσει μετά από μια βόλτα που έκανε στο κέντρο της Στοκχόλμης…


Όταν γύρισε στο ξενοδοχείο το έδειχνε με καμάρι στους συμπαίκτες του αλλά εκείνοι αποφάσισαν να μετριάσουν τη χαρά του. Του είπαν ότι η συγκεκριμένη συσκευή παίζει μόνο σουηδικούς σταθμούς και όταν το δοκίμασε πιάνοντας δυο-τρεις συχνότητες απογοητεύτηκε! Δεν καταλάβαινε τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην το βάλει στη βαλίτσα της επιστροφής στη Βραζιλία, όπου φυσικά το ράδιο θα προσαρμοζόταν στα FM της χώρας τους καφέ…

Στη Σουηδία απέκτησε και το ένα από τα συνολικά 14 παιδιά του, με μια Σουηδέζα την οποία δεν είδε ποτέ ξανά. Η έντονη σεξουαλική του δραστηριότητα δημιούργησε τη φήμη ότι είχε άλλα τόσα εξώγαμα ενώ το πάθος του για το αλκοόλ ήταν αυτό που του κατέστρεψε κυριολεκτικά τη ζωή.


Ο Γκαρίντσα παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα αλλά χώρισε για χάρη της Έλζα Σοάρες, η οποία έπεσε πολλές φορές θύμα ξυλοδαρμού από τον ίδιο ενώ η μητέρα της  - και πεθερά του Γκαρίντσα – άφησε την τελευταία της πνοή σε τροχαίο με τον ίδιο να οδηγεί σε κατάσταση μέθης!

Στις 20 Ιανουαρίου του 1983 και έπειτα από πολλές προσπάθειες αποτοξίνωσης, ο κατά πολλούς κορυφαίος ντριμπλέρ όλων των εποχών αποχαιρέτησε τα εγκόσμια λόγω κίρρωσης του ήπατος. Ήταν μόλις 49 χρονών. Αμέτρητοι θαυμαστές του προσήλθαν στο «Μαρακανά» για το ύστατο χαίρε, όπου και τέθηκε η σωρός του για λαϊκό προσκύνημα.


Την επόμενη μέρα κηδεύτηκε στο Πάου Γκράντε, τη γειτονιά που μεγάλωσε κι από την οποία δεν έφυγε ουσιαστικά ποτέ. Στη διαδρομή από το ναό του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου μέχρι την τελευταία του κατοικία, διαδραματίστηκαν απίστευτες σκηνές, με χιλιάδες κόσμου να κρέμεται από μπαλκόνια και γέφυρες, αποχαιρετώντας το απόλυτο σύμβολο του «Joga Bonito»…

Ένα εξαιρετικό video για τη ζωή του Γκαρίντσα:



Δημοσίευση σχολίου