Το ντεμπούτο του Ντανιέλ Μπατίστα με την Εθνική Ελλάδος

Σαν σήμερα το 1994 ο Ντανιέλ Μπατίστα έγινε ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος.


Λίγους μήνες μετά το στραπάτσο που γνώρισε η χώρα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιώντας την πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ, ο Κώστας Πολυχρονίου είχε αναλάβει ως προπονητής το έργο της αγωνιστικής αναδόμηση της ομάδας, η οποία περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές στις κλήσεις των διεθνών.

Στις 12 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φιλοξενούσε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης τη Φινλανδία, σε αναμέτρηση για τη δεύτερη αγωνιστική των προκριματικών για το Euro του 1996.

Είχε προηγηθεί η νικηφόρα (5-1) εκτός έδρας πρεμιέρα με αντίπαλο τα Νησιά Φερόε και ο Ντανιέλ Μπατίστα είχε μόλις εξασφαλίσει το δικαίωμα να αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα. Ο πρώην επιθετικός του Εθνικού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Άρη, γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι και απέκτησε κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του διαδρομής άλλες τρεις υπηκοότητες. Την πορτογαλική, την ολλανδική και τέλος την ελληνική.


Το ματς με τη Φινλανδία κύλησε λοιπόν με υπέροχο τρόπο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον «Γκούλιτ των φτωχών», ο οποίος πέτυχε με κεφαλιά (70’) το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα τέρματα που οδήγησαν σε νίκη με σκορ 4-0. Ο ίδιος πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή του τραυματία Ζήση Βρύζα στο 42’ ενώ το σκορ άνοιξε ο Δημήτρης Μάρκος (22’). Την τελική εικόνα διαμόρφωσε με δύο χτυπήματα ο Νίκος Μαχλάς (76’-90’).

Ο «Ντανιέλο» συνδύασε το ντεμπούτο του με το ένα από τα συνολικά δύο τέρματα που πέτυχε στις 14 συμμετοχές του με το εθνόσημο ενώ την εποχή εκείνη συζητείτο αρκετά και το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος έγχρωμος παίκτης που αγωνίστηκε στην Εθνική. Άποψη η οποία δεν τον έβρισκε σύμφωνο…

«Ο πρώτος Μαύρος ήταν ο Θωμάς, εγώ έρχομαι δεύτερος»

Δημοσίευση σχολίου