Γιώργος Κούδας: Ο γηραιότερος Έλληνας διεθνής

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια ο μύθος του ΠΑΟΚ κατέγραψε την τελευταία του επίσημη εμφάνιση με το εθνόσημο και μάλιστα σε ηλικία 48 ετών και 302 ημερών.


Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 1995 όταν η Εθνική μα φιλοξένησε τη Γιουγκοσλαβία σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη προς τιμήν του σε μια κατάμεστη Τούμπα. Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκίνησε το ματς ως βασικός και αντικαταστάθηκε στο 25ο λεπτό από την Βασίλη Τσιάρτα, με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να αποθεώνει το καμάρι του Δικεφάλου του Βορρά.

Σημειώνεται ότι ο Κούδας είχε ουσιαστικά κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια από το 1984 και η ΕΠΟ αποφάσισε να τον τιμήσει – έστω και με έντεκα χρόνια καθυστέρηση -  για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό. Το ίδιο βράδυ έγιναν μάλιστα και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του!


Αυτή ήταν η 43η και τελευταία εμφάνισή του με τη «γαλανόλευκη» ενώ παρόντες ήταν ο πατέρας του, Γιάννης Κούδας αλλά και η σύζυγός του, Μαρίζα. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι μέχρι το 2020 ο Κούδας ήταν ταυτόχρονα και ο νεότερος διεθνής της Εθνικής αλλά έκτοτε τον ξεπέρασαν οι Χρήστος Τζόλης και Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Για την ιστορία, η Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν εκείνο το βράδυ με σκορ 2-0 χάρη σε τέρματα των Τσούρτσιτς (55’) και Μιλόσεβιτς (85’).

Αναλυτικά οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε εκείνο το φιλικό:

ΕΛΛΑΔΑ: Μιχόπουλος (46′ Ατµατσίδης), Αποστολάκης, Κασάπης,Ουζουνίδης (46′ Καραταΐδης), Καλιτζάκης (46′ Νταµπίζας), Τσαλουχίδης (59΄ Κ. Κωνσταντινίδης), Ζαγοράκης (73′ Σακελλαρίδης), Αλεξανδρής (46’∆ώνης), Μπατίστα (46′ Μαχλάς), Κούδας (25′ Τσάρτας-75′ Νινιάδης), Γεωργιάδης (46′ Γεωργάτος).

Προπονητής: Κώστας Πολυχρονίου

Στιγμιότυπα της βραδιάς:

Δημοσίευση σχολίου