11+5 ηχηρά ονόματα που δεν «κούμπωσαν» στον Ολυμπιακό

Με αφορμή την επικείμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, μοιάζει κατάλληλη η περίσταση να θυμηθούμε περιπτώσεις παικτών που ήρθαν με περγαμηνές και βαριά βιογραφικά αλλά έφυγαν χωρίς να αφήσουν το στίγμα τους στο λιμάνι…


Οι περισσότεροι ήταν γνωστοί στο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό ή εγχώριο ποδόσφαιρο πριν φορέσουν τα ερυθρόλευκα. Συμπεριλαμβάνονται ωστόσο και ένα-δυο ονόματα που ήρθαν «αμούστακοι» στον Ολυμπιακό και απέδειξαν σε άλλους συλλόγους την πραγματική τους αξία…

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Φράνκο Κοστάντζο (2011-12)

Η αλήθεια είναι ότι μπαίνει στη λίστα επειδή δεν υπήρχε καταλληλότερη περίπτωση τερματοφύλακα για το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Στην Ελλάδα έγινε ανέκδοτο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους… τροχονόμους που πέρασαν από τον Πειραιά. Παρά ταύτα, έχει συνδέσει το όνομά του με τη Ρίβερ Πλέιτ αλλά και τη Βασιλεία, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα σε Αργεντινή (2), Ελβετία (3) και Χιλή (2) ενώ έχει κληθεί και μια φορά στην «Αλμπισελέστε».


Χόρχε Μπερμούντεζ (2001-03)

Τεράστιο όνομα σε εθνική Κολομβίας και Μπόκα Τζούνιορς. Με το σύλλογο της Αργεντινής κατέκτησε δύο Copa Libertadores αλλά στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να βγάλει τον πραγματικό του εαυτό. Το μόνο που άφησε πίσω του είναι ο περίφημος τσακωμός με τον Ελευθερόπουλο στο «Ριαθόρ», μετά το 2-2 με την Ντεπορτίβο λα Κορούνια για την πρεμιέρα του Champions League της σεζόν 2001-02.


Εντού Ντρασένα (2002-03)

Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε την πρώτη του εμπειρία στη Γηραιά Ήπειρο, όντας τότε σε ηλικία 21 ετών. Στον Πειραιά δεν καθιερώθηκε ποτέ αλλά έζησε το ευρωπαϊκό όνειρο με τη Φενέρμπαχτσε, φτάνοντας ως βασικός στα προημιτελικά του Champions League το 2008. Στη Λατινή Αμερική κατέγραψε τεράστια καριέρα, κατακτώντας το Copa Libertadores ως αρχηγός της Σάντος το 2011.


Σίμε Βρσάλικο (2022-23)

Τεράστια καριέρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις διακρίσεις της εθνικής Κροατίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Στο άκουσμα της μεταγραφής του προκλήθηκε ενθουσιασμός αλλά το σώμα του ήταν ήδη σε κατάσταση ποδοσφαιρικής απόσυρσης...


Μαρσέλο (2022-23)

Αν εξαιρέσει κανείς τον Ριβάλντο, δεν έχει πλησιάσει μεγαλύτερο όνομα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μετρά πέντε κατακτήσεις Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης και 58 συμμετοχές στην εθνική Βραζιλίας. Το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε αυτό του Ρομπέρτο Κάρλος για διλήμματα σχετικά με το κορυφαίο αριστερό μπακ στην ιστορία του αθλήματος. Λίγο τα παραπανήσια κιλά, λίγο η... καλοκαιρινή του διάθεση, τον έστειλαν στην πατρίδα του, όπου πανηγύρισε τον περασμένο Νοέμβριο το Copa Libertadores με τη Φλουμινένσε.


Ντένις Ρόμενταλ (2010-11)

Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος τον μάθαινε τα καλοκαίρια που συμμετείχε σε Μουντιάλ και Euro με την εθνική Δανίας, με την οποία κατέγραψε συνολικά 126 συμμετοχές! Περισσότερες μετρούν μόνο οι Σίμον Κιάερ (130) και Κάσπερ Σμάιχελ (129), με τον Ρόμενταλ να φιγουράρει στην τρίτη θέση μαζί με τον Κρίστιαν Έρικσεν. Στον Ολυμπιακό ήρθε ως αντικαταστάτης του Γκαλέτι αλλά δεν…


Σεμπάστιαν Λέτο (2008-09)

Αποκτήθηκε από τους ερυθρόλευκους με τη μορφή μονοετούς δανεισμού από τη Λίβερπουλ για να μπει στα παπούτσια του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος διένυε την τελευταία σεζόν της καριέρας του. Οι κακές σχέσεις με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και το «μπάσιμο» του Παναθηναϊκού τον οδήγησαν στον «αιώνιο», όπου κατέγραψε δύο θητείες, ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του και κατέκτησε το νταμπλ του 2010.


Φραν Γιέστε (2011-12)

Παίκτης παλαιάς κοπής με στοιχεία δεκαριού. Παιδί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, με την οποία κατέγραψε 346 επίσημες συμμετοχές. Τρομερό αριστερό και μεγάλη κλάση αλλά το μόνο που άφησε πίσω του είναι η ασύλληπτη ασίστ στο «Βελοντρόμ», με την οποία ο Φετφατζίδης έγινε ήρωας στο 1-0 επί της Μαρσέιγ.


Χάμες Ροντρίγκεζ (2022-23)

Σε αντίθεση με τον Μαρσέλο, πρόλαβε να χαρίσει κάποιες στιγμές σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς κατά τη διάρκεια της πρώτου εξαμήνου. Μετά τη χειμερινή διακοπή δεν κατάφερε να βοηθήσει αγωνιστικά και απομακρύνθηκε μετά την ήττα (2-0) της Λεωφόρου απέναντι στον Παναθηναϊκό για τα play-off του πρωταθλήματος.


Ζλάτκο Ζάχοβιτς (1999-00)

Αφίχθη στην Ελλάδα μαζί με τον Ζιοβάνι στο πιο τρελό μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού (1999). Ιδιαίτερος χαρακτήρας που μάλλον δεν… πολυγούσταρε να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Άφησε πίσω τα ασύλληπτα «καντήλια» στον Μπιγκόν αλλά και την γκολάρα επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο 3-3 του ΟΑΚΑ.


Όσκαρ Καρντόσο (2016-17)

Από το 2007 έως το 2014 υπήρξε το βασικό επιθετικό όπλο της Μπενφίκα, μετρώντας 172 γκολ σε 293 συμμετοχές. Βασικό στέλεχος και στην εθνική Παραγουάης με 57 συμμετοχές και 12 τέρματα. Φαρμακερό αριστερό που του επέτρεπε να σκοράρει πολλές φορές με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Στον Ολυμπιακό σημάδευε τα δοκάρια…


ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Πάμπλο Κοντρέρας (2012-13)

Χιλιανός στόπερ με 67 συμμετοχές στην Εθνική του. Τα καλά του ποδοσφαιρικά χρόνια στην Ελλάδα τα πέρασε στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε για μια τετραετία (2008-12). Στον Ολυμπιακό ξεκίνησε βασικός αλλά στο φινάλε της σεζόν έχασε τη θέση του και αποχώρησε ως πρωταθλητής. Highlight το γκολ στο 86’ με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή (0-1).


Μιχάλης Καψής (2005-07)

Στον Ολυμπιακό ήρθε έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Euro 2004, όπου βρέθηκε στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του. Εξαργύρωσε το τις συγκεκριμένες εμφανίσεις με τη μεταγραφή του στο γαλλικό πρωτάθλημα για χάρη της Μπορντό. Στην Ελλάδα συνέδεσε το όνομά του με την ΑΕΚ.


Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (2003-05)

Μαζί με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο αποτέλεσαν ό,τι καλύτερο διέθετε η Ελλάδα στη θέση του δεξιού εξτρέμ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αμφότεροι υπήξαν μέλη της ομάδας που κατέκτησε το Euro του 2004. Ο «Γου-Χου» ταυτίστηκε με τον ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε για μια πενταετία στον Παναθηναϊκό (1993-98), έπαιξε και Πρέμιερ Λιγκ με τη Νιούκαστλ αλλά στο λιμάνι δεν αισθάνθηκε ποτέ οικεία…


Εμρέ Μορ (2020)

Αποκτήθηκε το Γενάρη της σεζόν 2019-20 αλλά δεν έπεισε τον Πέδρο Μαρτίνς να του δώσει περισσότερες από δύο συμμετοχές. Στα ξεκινήματα της καριέρας του δημιούργησε πανευρωπαϊκό ντόρο με τη μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ (2016), μη δικαιώνοντας ποτέ τις προσδοκίες. Σήμερα είναι -ακόμα- 26 ετών και ανήκει στη Φενέρμπαχτσε, χωρίς να έχει ενεργό ρόλο.


Ντάνι Γκαρσία Λάρα (2005-06)

Μπαίνει στη συζήτηση για έναν και μοναδικό λόγο. Έχει παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Με τη «βασίλισσα» κατέγραψε 15 συμμετοχές και 2 γκολ ενώ με τους «μπλαουγκράνα» μέτρησε 85 συμμετοχές και 19 τέρματα. Φήμες της εποχής ανέφεραν ότι ήρθε στον Ολυμπιακό έπειτα από εισήγηση του φίλου του Ριβάλντο, ο οποίος διένυε τη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι. Με τα ερυθρόλευκα αγωνίστηκε σε 27 αγώνες και βρήκε 5 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.

Δημοσίευση σχολίου