1988: Ο Ολυμπιακός φέρνει Ντέταρι και «υπογράφει» μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Οι Πειραιώτες ετοιμάζονται για τη ρεβάνς με τη Φερεντσβάρος και ο Λάγιος Ντέταρι επανέρχεται στο προσκήνιο ως το πρόσωπο που ενώνει το παρελθόν των δύο ομάδων.


Ο παλαίμαχος Ούγγρος αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του για αμφότερες τις ομάδες και βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση που βρήκε νικητές τους Πειραιώτες με σκορ 1-0 για το πρώτο από τα δύο παιχνίδια των playoffs του Europa Conference League.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 60χρονος πλέον «Μαγυάρος» επισκέπτεται τον Πειραιά για να θυμηθεί όσα πέρασε με τα χρώματα του Ολυμπιακού από το 1988 ως το 1990. Με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε ένα Κύπελλο (1990) και κατέγραψε συνολικά 67 εμφανίσεις και 37 γκολ ενώ η μεταγραφή του στην Ελλάδα άφησε το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Γιατί; Διότι ο Γιώργος Κοσκωτάς πρόσφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια δραχμές στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης για να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον καλύτερο ξένο ποδοσφαιριστή της Μπουντεσλίγκα, μετατρέποντάς τον - εκείνη την περίοδο - σε μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του αθλήματος!

Αναλυτικά τα μεταγραφικά ρεκόρ στην πάροδο των ετών:


Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, το ρεκόρ ανήκε στον Ρουντ Γκούλιτ, ο οποίος μετακόμισε το καλοκαίρι του ‘87 από την Αϊντχόφεν στη Μίλαν. Πριν από το «μπαμ» του Ολλανδού επιθετικού, οι ηχηρότερες μεταγραφές ήταν αυτές του Ντιέγκο Μαραντόνα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αρχικά από την Μπόκα Τζούνιορς στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια από τους Καταλανούς στη Νάπολι.

Αναφορικά με τα χρήματα που δαπάνησε η Νάπολι για την «Ντιεγκίτο», πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα 5 εκ. λίρες ήταν η πρώτη δόση της συμφωνίας, αφού έναν χρόνο αργότερα οι Μπαρτσελόνα εισέπραξε δεύτερο «πακέτο», ισόποσο του πρώτου. Πρόκειται δηλαδή για το μόνο deal που δεν ξεπεράστηκε από την περίπτωση-Ντέταρι!

Στον Πειραιά επικράτησε ωστόσο παροξυσμός, με την παρουσίασή του να πραγματοποιείται στο δημαρχείο παρουσία 50 χιλιάδων κόσμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων για υποδοχή παίκτη, με την 13η Ιουλίου του 1988 να μνημονεύεται ως τις μέρες μας. Η λατρεία των φιλάθλων προς το πρόσωπό του ήταν τέτοια, που παραποίησαν ακόμα και την προσευχή για χάρη του: «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός»!

Ο Ντέταρι στα ερυθρόλευκα…


Το παραμύθι δεν κράτησε βέβαια πολύ, αφού λίγο καιρό αργότερα ο Κοσκωτάς βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης που τον οδήγησε στην φυλακή και ταρακούνησε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της εποχής. Η έκδοσή του απέφερε δυσάρεστες συνέπειες και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι μετοχές του μεταβιβάστηκαν στον Αργύρη Σαλιαρέλη.

Από το 1990 έως το 1994 ο Ντέταρι συνέχισε την καριέρα του στην Ιταλία με τις Μπολόνια, Ανκόνα και Τζένοα, με ένα εξάμηνο διάλειμμα επαναπατρισμού το 1993 για χάρη της Φερεντσβάρος. Με τον Ολυμπιακό κατέγραψε πάντως τα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη ομάδα, γεγονός που εξηγεί και την μέχρι και σήμερα αγάπη του για την ομάδα.

Με τον Νίκο Αναστόπουλο την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη

Δημοσίευση σχολίου