Μεντιλίμπαρ: Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού δηλώνει «παλιομοδίτης» και σιχαίνεται το VAR

Τα ηνία των Πειραιωτών αναλαμβάνει άμεσα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος θα ταξιδέψει για την Αθήνα το Σάββαρο (10/2) ώστε να αντικαταστήσει τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον ερυθρόλευκο πάγκο.


Ο 63χρονος Βάσκος θα υπογράψει - σύμφωνα με ισπανικά μέσα - συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν και αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο εντός έδρας ματς με τη Φερεντσβάρος, την επόμενη Πέμπτη (15/2) για το Εuropa Conference League.

Η τελευταία του δουλειά αποτελεί και το πιο λαμπερό κεφάλαιο προπονητικής του πορείας. Μπορεί να απολύθηκε από τη Σεβίλλη τον περασμένο Οκτώβρη αλλά κατέκτησε μαζί της το περυσινό Europa League απέναντι στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Πρόκειται για τον μοναδικό -έως σήμερα- τίτλο της καριέρας του.

«Αισθάνομαι λίγο μ@λ@κ@ς» απάντησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της «Relevo» για τα συναισθήματα αυτής της επιτυχίας. «Προπονώ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν εδώ και 20 χρόνια αλλά νιώθω ότι μέχρι σήμερα δεν με ήξερε κανείς! Στην ουσία δεν έκανα κάτι διαφορετικό από όσα εφάρμοζα στις προηγούμενες ομάδες μου…»

Το ελληνικό πρωτάθλημα θα γίνει η πρώτη εκτός ισπανικών συνόρων εμπειρία του, αφού από το 1994 έως σήμερα δούλεψε μόνο στην πατρίδα του, καταγράφοντας παρουσία σε αρκετούς πάγκους. Εϊμπάρ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε και Αλαβές αποτελούν τους κύριους σταθμούς της διαδρομής του.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «παλιομοδίτης». Δεν χρησιμοποιεί iPad, δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους αριθμούς και τη στατιστική και του αρέσει να απλοποιεί τα πάντα γύρω από τις ομάδες που προπονεί. Το καλύτερο; Χαρακτηρίζει «αεροδρόμια» τα σύγχρονα προπονητικά κέντρα γιατί όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις κώνους και πούλμαν.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι συντάσσεται με το κίνημα του «against modern football» και γι’ αυτό φροντίζει να μοιράζει συγκεκριμένους ρόλους σε συνεργάτες και ποδοσφαιριστές ενώ μιλάει ανοιχτά για πράγματα που τον ενοχλούν. Ένα από αυτά είναι το VAR

«Οι διακοπές είναι πάρα πολλές. Το παιχνίδι σταματά συνέχεια για φάσεις που είναι καθαρές. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στις δύο ομάδες. Κόβει το ρυθμό σε αυτόν που κερδίζει και “παγώνει” αυτόν που κυνηγά το σκορ…» τόνισε σε ανύποπτο χρόνο το 2021 ενώ το τελευταίο του χτύπημα καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο.

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς λειτουργεί. Είχα τους ενδοιασμούς μου από τη μέρα που εμφανίστηκε αλλά συνεχίζει να με προβληματίζει. Το VAR κάνει τους διαιτητές χειρότερους. Πριν από αυτό δεν ήταν τόσο κακοί, τώρα έχουν συνέχεια αμφιβολίες» τα λόγια του μετά από ένα Βαλένθια-Σεβίλλη.

Συμπερασματικά, δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να υποθέσει κανείς ότι ο Μεντιλίμπαρ θα τα δει όλα με τη χρήση της τεχνολογίας στα ελληνικά γήπεδα. Όσο για το αγωνιστικό σκέλος και το κατά πόσο θα καταφέρει να συνεφέρει τον Ολυμπιακό; Ίσως η απλοποίηση των πάντων επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο... «αεροδρόμιο» του Ρέντη.

Δημοσίευση σχολίου