Όλοφ Μέλμπεργκ: Η σημαία της Άστον Βίλα που έγινε «Βίκινγκ» στο λιμάνι του Πειραιά

Ο κοινός παρονομαστής του σημαντικότερου παιχνιδιού της ιστορίας του Ολυμπιακού και ένας από τους καλύτερους στόπερ που έχουν αγωνιστεί το ελληνικό πρωτάθλημα.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, πρόκειται για τον κορυφαίο Σουηδό αμυντικό όλων των εποχών. Με την Εθνική της χώρας του κατέγραψε άλλωστε 117 επίσημες συμμετοχές, αγωνιζόμενος σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (2002, 2006) και τέσσερα Euro (2000, 2004, 2008, 2012).


Λίγα είναι τα ονόματα των στόπερ που έχουν παίξει στη χώρας μας και μπαίνουν στην ίδια κουβέντα με τον «Βίκινγκ». Ο Δανός Ρενέ Χένρικσεν είναι ίσως ο μόνος που έχει γνωρίσει ανάλογη αποδοχή από το ελληνικό κοινό αλλά παρόμοιο θαυμασμό προς το πρόσωπό του τρέφουν και οι υποστηρικτές της Άστον Βίλα που θυμούνται την επταετία του (2001-08) στο «Βίλα Παρκ».

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Οκτώ ποδοσφαιριστές είναι άλλωστε εκείνοι που έχουν σημειώσει με τους «Villans» περισσότερες από 200 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ. Ένας εξ αυτών είναι ο Σκανδιναβός που μετρά 232 στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και συνολικά 263 με το σύλλογο σε όλες τις διοργανώσεις.

Φιγουράρει στην τέταρτη θέση με τα περισσότερα «clean sheets» (63) μετά τους Άλαν Ράιτ (87), Ούγκο Εχιόγκου (77) και Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (65) ενώ στις 19 Αυγούστου του 2006 έγινε ο πρώτος που σκόραρε σε επίσημο ματς του «Emirates». Η Άρσεναλ έπαιζε το πρώτο της παιχνίδι στη νέα της έδρα και ο Μέλμπεργκ είχε ανοίξει το σκορ με κεφαλιά, πριν ισοφαρίσει για το τελικό 1-1 ο Βραζιλιάνος Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μετέπειτα μέσος του Παναθηναϊκού, Ζιλμπέρτο Ζίλβα.


Το καλοκαίρι του 2008 η Γιουβέντους έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Στο τελευταίο του παιχνίδι στο «Βίλα Παρκ» απέναντι στη Γουίγκαν, θέλησε να ευχαριστήσει τον κόσμο της ομάδας και χάρισε με δικά του έξοδα σε κάθε έναν από αυτούς που παρευρέθηκαν στο γήπεδο μια επίσημη φανέλα με την επιγραφή «Thanks 4 your support».


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2009 με τη «Γηραιά Κυρία» να εισπράττει το ποσό των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Έμεινε στην Ελλάδα έως το 2012 και κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο ενώ στην πρώτη του σεζόν έφτασε ως του «16» του Champions League, με την πορεία να σταματά στο εμπόδιο της γαλλικής Μπορντό.

Παρέα με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο συνέθεσαν ένα από τα κορυφαία δίδυμα της ιστορίας του κλαμπ, με τον Έλληνα διεθνή στόπερ να εξελίσσεται δίπλα του σε τεράστιο βαθμό. Σήμερα ο Μέλμπεργκ ακολουθεί το δρόμο της προπονητικής και κάθεται στον πάγκο της σουηδικής Μπρομαποϊκάρνα, με τα πρώτα δείγματα γραφής της δουλειάς του να είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Η σχέση του με αμφότερους τους ημιφιναλίστ παραμένει άριστη. Το καλοκαίρι του 2022 επισκέφθηκε μάλιστα την αποστολή του Ολυμπιακού στη Μαρμπέγια της Ισπανίας για να παρακολουθήσει από κοντά το φιλικό προετοιμασίας με τη Σταντάρ Λιέγης (3-3). Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταμώσει με ανθρώπους που συνυπήρξε στο σύλλογο αλλά και να γνωρίσει τους τωρινούς αστέρες της ομάδας.

Δημοσίευση σχολίου