Οι προπονητές που κάθισαν στους πάγκους των δύο «αιωνίων»

Ο Χρήστος Κόντης αντικατέστησε τον Φατίχ Τερίμ στο τιμόνι του Παναθηναϊκού και ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής του «τριφυλλιού» στο κυριακάτικο (19/5) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.


Ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Βόλου επιστρέφει στους πράσινους μόλις πέντε μήνες μετά την τελευταία του παρουσία στο Κορωπί, αφού μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο βρισκόταν στο πλάι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε ρόλο βοηθού. Ο νέος κόουτς του Παναθηναϊκού έχει ως γνωστόν και «ερυθρόλευκο» παρελθόν.

Τη σεζόν 2017-18 προσελήφθη ως βοηθός στον Ολυμπιακό και στο φινάλε εκείνης της περιόδου ανέλαβε πρώτος προπονητής για ενάμισι μήνα, καταγράφοντας πέντε ματς ως «μπροστάρης». Κατά συνέπεια ετοιμάζεται να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ που περιέχει συνολικά επτά περιπτώσεις τεχνικών που κάθισαν κατά το παρελθόν στους πάγκους των δύο «αιωνίων»:

Θέμος Ασδέρης


Αποτέλεσε έναν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, με την ίδρυση του συλλόγου το 1924. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το ’29 και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία στην Ένωση ενώ ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1943-44. Στον Ολυμπιακό μεταπήδησε το 1945 έως το 1947 και έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέκτησε το πρώτο «νταμπλ» στην ιστορία των Πειραιωτών (1947).

Στέφαν Μπόμπεκ


Ο Γιουγκοσλάβος συνέδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό, στο πάγκο του οποίου κάθισε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1963. Τα πρώτα δύο χρόνια κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα ενώ σήκωσε και το κύπελλο του 1967. Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας είχε για βοηθό τον Λάκη Πετρόπουλου ενώ το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν αποχώρησε για την αγαπημένη του Παρτιζάν, στην οποία αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού, στον οποίο παρέμεινε για μια και μοναδική σεζόν (1969-70). Τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο του «τριφυλλιού» την πραγματοποίησε την αγωνιστική περίοδο 1974-75 ενώ διετέλεσε προπονητής και στον Παναιτωλικό την αμέσως επόμενη χρονιά.

Λάκης Πετρόπουλος


Προπονητικός θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως ποδοσφαιριστής υπηρέτησε στο σύνολο της καριέρας του τα χρώματα του Παναθηναϊκού και ανέλαβε για πρώτη φορά την τεχνική καθοδήγηση των πράσινων όταν αποχώρησε ο Μπόμπεκ (1967). Μέχρι το 1982 σημείωσε τέσσερις θητείες στη Λεωφόρο, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1969, 1970) και δύο κύπελλα (1969,1982).

Δύο περάσματα είχε και από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε άλλα τρία – και μάλιστα συνεχόμενα - πρωταθλήματα (1973,1974, 1975), με το πρώτο από αυτά να συνοδεύεται από την κατάκτηση του κυπέλλου (1973). Βάσει τίτλων (5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα), μιλάμε για τον κορυφαίο Έλληνα τεχνικό όλων των εποχών αφού μόνο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατάφερε να τον ξεπεράσει (8 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα).

Κάζιμιρ Γκόρσκι


Ο Πολωνός πέτυχε σπουδαία πράγματα στην Ελλάδα. Ο «παππούς» ήρθε στη χώρα μας το 1976 για χάρη του Παναθηναϊκού και κατέκτησε το «νταμπλ» με το καλημέρα. Το καλοκαίρι του ’78 ανέλαβε την Καστοριά ενώ από το 1980 έως το 1983 σημείωσε δύο θητείες στον Ολυμπιακό.

Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980,1981,1983) και ένα κύπελλο (1981) αλλά η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του είναι χωρίς αμφιβολία η κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου με την Εθνική Πολωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Με βοηθό τον Γιάτσεκ Γκμοχ...

Χέλμουτ Σενέκοβιτς


Ο Αυστριακός βοήθησε τη χώρα του το 1978 να προκριθεί στο Μουντιάλ μετά από 20 χρόνια και ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού δύο χρόνια αργότερα (1980). Την επόμενη σεζόν κατηφόρισε στο λιμάνι για τον Ολυμπιακό του Σταύρου Νταϊφά.

Ο μοναδικός του τίτλος στη χώρα μας ήρθε όμως με την ΑΕΚ. Ο Σενέκοβιτς υπηρέτησε τον «Δικέφαλο» μέσα από δύο μικρές θητείες μεταξύ 1983 και 1984, κατακτώντας το κύπελλο του ‘83 έπειτα από νίκη επί του ΠΑΟΚ με σκορ 2-0 στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου.

Γιάτσεκ Γκμοχ


Η μεγαλύτερη επιτυχία της προπονητικής του καριέρας είναι φυσικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ (1988). Αυτή ήταν ;όμως η δεύτερη στέψη του στην Ελλάδα, αφού είχε προηγηθεί το «νταμπλ» με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1983-84.

Στο πάγκο του Ολυμπιακού κάθισε από το καλοκαίρι του ’88 έως το Μάρτιο του ’89 ενώ καθοδήγησε και την ΑΕΚ τη χρονιά 1985-86. Συνολικά προπόνησε 12 (!) ελληνικές ομάδες, αφού άφησε το στίγμα τους και σε ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλωνα Αθηνών, Άρη, Αθηναϊκό, Εθνικό, Καλαμάτα, Πανιώνιο, Ιωνικό.

Σωτήρης Συλαϊδόπουλος


Φέτος έβαλε τη σφραγίδα του στο θαύμα της κατάκτησης του Youth League με την Κ19 του Ολυμπιακού. Πλέον βρίσκεται στο πλάι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ως βοηθός και αποτελεί παρόμοια περίπτωση με αυτή του Χρήστου Κόντη, αφού και ο ίδιος έχει κοουτσάρει αμφότερους τους «αιωνίους» ως υπηρεσιακός. 

Δημοσίευση σχολίου