Οι τελικοί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με αφορμή τον σημερινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη αλλά και αυτόν του Ολυμπιακού στην «OPAP Arena» με τη Φιορεντίνα για το Europa Conference League την ερχόμενη Τετάρτη (29/5).


Πέντε φορές έχει αγωνιστεί κατά το παρελθόν ο Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια για τελικό διοργάνωσης, όλες για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η παράδοση δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού μόνο σε μια από τις εν λόγω περιπτώσεις κατάφεραν οι Πειραιώτες να γυρίσουν στο λιμάνι με το τρόπαιο στα χέρια. Τρεις είναι οι χαμένοι τελικοί – όλοι απέναντι σε ομάδες της Θεσσαλονίκης – ενώ ένας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

1962: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 (Παράταση και διακοπή)

Η πρώτη εμφάνιση του Ολυμπιακού για τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια υπήρξε επεισοδιακή, αφού ο αγώνας απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο οδηγήθηκε στην παράταση και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατά συνέπεια, η 20η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας δεν ανέδειξε ποτέ Κυπελλούχο. Πρόκειται για έναν αγώνα γεμάτο εντάσεις μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο που περιλάμβανε τρεις αποβολές, έντονους διαπληκτισμούς και τεράστια καθυστέρηση τόσο κατά τη διάρκεια του ματς όσο και στην ανάπαυλα, με το δεύτερο ημίχρονο να ξεκινά με καθυστέρηση μιας ώρας!

Στο δεύτερο μέρος οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους παίκτες για το κακής ποιότητας ποδοσφαιρικό θέαμα, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι και το ματς να οδηγηθεί σε παράταση. Στο 7ο λεπτό του extra χρόνου ο Ελβετός διαιτητής Ντανιέλ Μελέ διέκοψε τον αγώνα καθώς είχε νυχτώσει και οι παίκτες δεν έβλεπαν μπροστά τους (σ.σ. προφανώς δεν υπήρχαν προβολείς). Η ΕΠΟ δεν όρισε ποτέ ημερομηνία συνέχισης του αγώνα υπό το φόβο νέων επεισοδίων.


1974: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-2 (4-3 πεν.)

Πρόκειται για τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που κρίθηκε στα πέναλτι! Στην κανονική διάρκεια οι δύο ομάδες πρόσφεραν γκολ και θέμα, με τον Ολυμπιακό του Λάκη Πετρόπουλου να παίρνει νωρίς (19’) κεφάλι στο σκορ με τον Υβ Τριαντάφυλλο. Ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον απάντησε δις, με τον Παρίδη να ισοφαρίζει στο 50’ και τον Ασλανίδη να φέρνει τούμπα το ματς με πέναλτι στο 72ο λεπτό. Το 2-2 διαμορφώθηκε με τον Μιχάλη Κρητικόπουλο να ισοφαρίζει στο 80’. Στη «ρωσική ρουλέτα» έχασε πέναλτι ο τεράστιος Κούδας αλλά για τον Ολυμπιακό αστόχησαν οι Πουπάκης-Περσίδης, με αποτέλεσμα το τρόπαιο να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη, με τον «Δικέφαλο» του Βορρά να στέφεται Κυπελλούχος για δεύτερη φορά στην ιστορία του.


1976: Ηρακλής-Ολυμπιακός 4-4 (6-5 πεν.)

Ο συγκεκριμένος τελικός έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους συγκλονιστικότερους στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και πάλι στη διαδικασία των πέναλτι από ομάδα της Θεσσαλονίκης, έχοντας αυτή τη φορά απέναντί του τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος σκόραρε δύο φορές αλλά έχασε το πέναλτι στη διαδικασία που έκρινε τη βραδιά. Η εμφάνιση του «Βάσια» ήταν τέτοια, που την επομένη του αγώνα οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τη φράση… «Χατζη-Παναγία μου»!

Ο Ηρακλής προηγήθηκε δύο φορές στην κανονική διάρκεια του αγώνα και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Στην παράταση οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με 4-2, αλλά οι Πειραιώτες έφεραν και πάλι το ματς σε ισορροπία, παρά το γεγονός ότι έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Δαβουρλή στο 112’. Αυτός είναι ο μοναδικός εγχώριος τίτλος στην ιστορία του «Γηραιού».


1981: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1

Τον Ιούνιο του ’81 ο Ολυμπιακός φεύγει για πρώτη φορά με το Κύπελλο από τη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα αγώνα που διεξήχθη υπό τη σκιά της τραγωδίας της Θύρας 7 που έλαβε χώρα στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ενώ πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη μετάδοση αθλητικού γεγονότος στην ελληνική τηλεόραση και σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη!

Την ημέρα εκείνη σημειώθηκαν ωστόσο έντονα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων με συγκρούσεις έξω από το γήπεδο και η ανταλλαγή φωτοβολίδων μέσα σε αυτό. Τελικά ο Ολυμπιακός του Κάζιμιρ Γκόρσκι έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου επαγγελματικού «νταμπλ», αφού την ίδια σεζόν τερμάτισε και στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.


2001: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-2

Το τρίτο ραντεβού του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για τελικό Κυπέλλου Ελλάδας άφησε ιδιαίτερα πικρή γεύση στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, αφού η ομάδα του Τάκη Λεμονή υποτάχθηκε στις ορέξεις των παικτών του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος νίκησε εμφατικά τους Πειραιώτες ενάμιση χρόνο μετά το τέλος της πρώτης – πολύ πετυχημένης – θητείας του στο λιμάνι.

Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης και Ναλιτζής σκόραραν για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει δίχτυα με τους Τζόρτζεβιτς (πέναλτι) και Χούτο, αποτυγχάνοντας να επαληθεύσει τον τίτλο του φαβορί που «κουβαλούσε» πριν από την έναρξη του ματς. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ μετά το πρωτάθλημα του 1985.

1 Σχόλια