Το πρώτο διπλό του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ σημειώθηκε στο «Καραϊσκάκης» το 1968!

Μόνο ήττες μέτραγε ο ΠΑΟΚ στην έδρα της ΑΕΚ μέχρι οι Θεσσαλονικείς να σημειώσουν την πρώτη τους νίκη σε «αετομαχία» επί αθηναϊκού εδάφους, εννέα χρόνια μετά τη σύσταση της Α’ Εθνικής κατηγορίας.


Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1968 όταν οι δύο Δικέφαλοι αναμετρήθηκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αφού στη Νέα Φιλαδέλφεια διεξάγονταν την περίοδο εκείνη έργα βελτίωσης του χλοοτάπητα που διήρκεσαν ολόκληρους μήνες…

Το γήπεδο του Ολυμπιακού ήταν κατάμεστο από 30 χιλιάδες κόσμο και οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν η ατμόσφαιρα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μια «φλεγόμενη» Τούμπα, αφού οι περισσότεροι θεατές ήταν φίλοι του ΠΑΟΚ αλλά και άνθρωποι… ερυθρόλευκων αισθημάτων που υποστήριζαν τους τυπικά φιλοξενούμενους!


Ίσως το σίριαλ του Γιώργου Κούδα να έπαιξε έναν ρόλο στην «προτίμηση» του πειραιώτικου λαού, αφού το καλοκαίρι του 1966 ο «Μεγαλέξανδρος» υπέγραψε στον Ολυμπιακό αλλά ουδέποτε συμμετείχε σε επίσημο αγώνα, αφού δεν δόθηκε ποτέ η συγκατάθεση του ΠΑΟΚ (σ.σ. δεν υπήρχαν ακόμη τα επαγγελματικά συμβόλαια).

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει για περίπου δύο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης και η αναμέτρηση με την ΑΕΚ ήταν ένα από τα πρώτα ματς της επιστροφής του στο Δικέφαλο του Βορρά. Ο Κούδας ήταν και αυτός που έκρινε και το παιχνίδι, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της συνάντησης στο 67ο λεπτό.

Η περιγραφή του γκολ από τις εφημερίδες της εποχής, όπως παρατίθεται σε σχετικό αφιέρωμα του Gazzetta.gr:

«Ο Σαράφης έδωσε μιαν “μαγικήν” μπαλλιά εις τον σκόρερ του ΠΑΟΚ και εκείνος αφού έστειλε με έναν απίθανον ελιγμόν τον σωματοφύλακά του Βασιλείου, να ψάχνη να βρή μπάλλα και αντίπαλο έξι μέτρα μακριά προχώρησε πλαγίως προς την εστίαν της ΑΕΚ»

«Ο Σεραφείδης έτρεξε να πέση στα πόδια του και πράγματι πλονζάρησε, αλλά στο κενό, διότι ο Κούδας τον είχε ξεγελάσει ήδη με ένα απότομο στοπάρισμα. Απ’ εκεί και ύστερα οι παίκται και οπαδοί της ΑΕΚ έμειναν “παγωμένοι” αναμένοντες την εξ ύψους σωτηρίαν η οποία δεν ήλθε»

«Ο Κούδας ψύχραιμος, σουτάρησε προς την κενήν εστίαν και η σφαίρα αφού προσέκρουσεν εις το εσωτερικόν της απέναντι καθέτου δοκού και κατέληξε εις τα δίκτυα…»

Δημοσίευση σχολίου