Παίκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό που χρειάστηκε να κάτσουν τέρμα...

Δύσκολα τα πράγματα όταν χάνεις όλους τους τερματοφύλακες και κοιτάς να τη βγάλεις με έναν από αυτούς που παίζουν μέσα. Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών που έβαλαν γάντια χωρίς να είναι τερματοφύλακες!


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1959: Ο Πελέ σε αγώνα της Σάντος με την Γκρέμιο, αντικαθιστώντας τον τραυματία Ζιλμάρ. Πριν κάτσει τέρμα είχε βάλει τρία γκολ αλλά όσοι παρακολούθησαν το ματς λένε ότι θα μπορούσε να κάνει αξιόλογη καριέρα και κάτω από τα γκολπόστ.


1999: Έχουμε και ελληνική συμμετοχή στην ενότητα του εξωτερικού. Τεράστιος Θοδωρής Ζαγοράκης την περίοδο που αγωνιζόταν στη Λέστερ. Το ματς είναι με την Κρίσταλ Πάλας για το Λιγκ Καπ. Ο αιώνιος αρχηγός της Εθνικής έκατσε τέρμα όταν ο Φλόουερς δέχτηκε χτύπημα και αναγκάστηκε να αποχωρήσει λίγα λεπτά πριν το φινάλε. Ο τελευταίος είχε αντικαταστήσει νωρίτερα τον επίσης τραυματία Άρπεχαντ και το ματς από 3-1 υπέρ των «αλεπούδων» έληξε ισόπαλο με σκορ 3-3. Το ζευγάρι οδηγήθηκε σε ρεβάνς, όπου και η Λέστερ επικράτησε με 4-2 και κατέκτησε εν τέλει τη διοργάνωση.


2002: Ο Τσέχος επιθετικός, Γιάν Κόλερ, υπερασπίζεται την εστία της Ντόρτμουντ σε «Klassiker» με την Μπάγερν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.


2002: Ο Χαβιέρ Φαρινός σε ματς της Ίντερ με την Βαλένθια για το Κύπελλο UEFA μετά από αποβολή του Φραντσέσκο Τόλντο.


2003: Ο Σάμουελ Ετό συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες που έβγαλε ποτέ η Αφρική. Στη Μαγιόρκα έζησε μεγάλες στιγμές, μεταξύ των οποίων και αυτή που αντικατέστησε τον Λέο Φράνκο σε αναμέτρηση με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.


2006: Από τις πιο κλασικές περιπτώσεις. Όταν ο Πετρ Τσεχ υπέστη απέναντι στη Ρέντινγκ τον σοβαρό τραυματισμό που τον ανάγκασε να συνεχίσει την καριέρα του φορώντας σε κάθε αγώνα την ειδική προστατευτική μάσκα, ο Τζον Τέρι ήταν εκεί για το καλό της Τσέλσι…


2007: Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Τζον Ο’Σέι πέρασε στη θέση του Φαν ντερ Σαρ όταν εκείνος αποβλήθηκε σε εκτός έδρας συνάντηση με την Τότεναμ.


2008: Ανάλογη εμπειρία στους «κόκκινους διαβόλους» έχει ζήσει και ο Ρίο Φέρντιναντ. Αντικατέστησε τον Κούστσακ σε παιχνίδι με την Πόρτσμουθ για το FA Cup.


2012: Για τους «νερατζούρι» θυσιάστηκε και ο Ροντρίγκο Παλάσιο σε αναμέτρηση με την Ελλάς Βερόνα για τα ημιτελικά του Coppa Italia


2014: Ο Χάρι Κέιν τερματοφύλακας στο παιχνίδι της Τότεναμ με τον Αστέρας Τρίπολης για το Κύπελλο UEFA.


2018: Ο Ντάνι Άλβες στην Παρί Σεν Ζερμέν έπαιξε τερματζής μόνο για λίγα λεπτά, αφού ο Κέβιν Τραπ είδε την κόκκινη κάρτα στο 90’ της αναμέτρησης με τη Σοσό.


2019: Ο Κάιλ Γουόκερ στο Μάντσεστερ Σίτι-Αταλάντα για τη φάση των ομίλων του Champions League. Είχαν προηγηθεί δύο αποβολές τερματοφυλάκων για τους «πολίτες»! Πρώτα ο Έντερσον, μετά ο Κλαούντιο Μπράβο…


2023: Τελευταίο παράδειγμα ο Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος ολοκλήρωσε ως τερματοφύλακας τον αγώνα της Μίλαν στην έδρα της Τζένοα μετά την αποβολή του Μάικ Μενιάν στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι «ρονοσέρι» επικράτησαν με σκορ 1-0 με τον Γάλλο φορ να βάζει τα χέρια του... στη φωτιά για να ανακόψει την τελευταία επίθεση των γηπεδούχων!


ΕΛΛΑΔΑ

1996: Ο Λεωνίδας Βόκολος αγωνίζεται στον Πανιώνιο και βάζει γάντια σε εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα. Οι κυανέρυθροι έχασαν τον Παπατριανταφύλλου στο 9ο λεπτό με κόκκινη κάρτα και ο μετέπειτα στόπερ του Παναθηναϊκού έβγαλε σχεδόν όλο το ματς στον άσσο. Ο Ηρακλής επικράτησε στο τέλος με σκορ 3-2.


1998: Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και επικρατεί με σκορ 2-0, παρά το γεγονός ότι στο φινάλε αποβλήθηκε ο Αργυρίου και αντικαταστάθηκε από τον τίμιο Αχιλλέα Ζαφειρίου, ο οποίος έβγαλε και μια βολίδα του Μπλένταρ Κόλα με εντυπωσιακή επέμβαση.


1999: Ο Πανηλειακός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον Άρη και αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα. Από τους τρεις τερματοφύλακες, ο ένας είναι τραυματίας και οι άλλοι δύο τιμωρημένοι. Ο Μπάμπης Τεννές βρίσκει λύση στο πρόσωπο του θηριώδους φορ, Γιώργιου Παπανδρέου αλλά χάνει το ματς με σκορ 3-1.


1999: Υπάρχει και δεύτερο παράδειγμα από την ίδια αγωνιστική της σεζόν 1998/99! Στο Καβάλα-ΟΦΗ οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με σκορ 2-0 αλλά οι περιπέτειες κάτω από τα δοκάρια δεν άφησαν ήσυχους τους Κρητικούς στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 53ο λεπτό, ο τραυματίας Αριάν Μπεκιάι αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Γιαλαμά αλλά ο δεύτερος είδε την κόκκινη κάρτα δέκα λεπτά αργότερα (63'). Οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με τον Αλέκο Δέδε κάτω από τα γκολπόστ, ο οποίος κράτησε μέχρι το φινάλε ανέπαφη την εστία της ομάδας του Ευγένιου Γκέραρντ.


2001: Τέταρτο ματς που το κακό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη! Ο Ολυμπιακός παίζει στο Καυτανζόγλειο Στάδιο με τον Ηρακλή για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος αποβάλλεται και ο Γιώργος Ανατολάκης αποδεικνύεται και στα δύσκολα φίλος! Αντικαθιστά τον «κολλητό» του και κρατά -έστω και ατσούμπαλα- το 0-1 υπέρ των ερυθρόλευκων.


2006: Ακόμη μια περίπτωση είναι αυτή του Παναγιώτη Μπαχράμη, ο οποίος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Στέφανο Κοτσόλη κάτω από την εστία της ΑΕΛ, σε αγώνα με τον Ολυμπιακό για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 1-0 με τέρμα του Νέρι Καστίγιο στο 88' και πέρασαν στον τελικό, όπου και κατέκτησαν τη διοργάνωση με νίκη επί της ΑΕΚ (3-0) στο «Παγκρήτιο».


2007: Ο Τάσος Πάντος κατέγραψε αξιόλογη καριέρα στον Ολυμπιακό αλλά ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Πειραιά με ένα «γαμώτο». Δεν κατάφερε ποτέ να σκοράρει! Μια φορά έφτασε κοντά αλλά εκτέθηκε από τον άλλοτε συμπαίκτη του στην Προοδευτική, Πάρη Ανδράλα, ο οποίος αντικατέστησε τον αποβληθέντα Καρακώστα. Το ματς είχε κριθεί (σ.σ. 4-0 τελικό σκορ), οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι και ο Γκαλέτι το άφησε στον «Παντούρου». Άπαντες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να τον αποθεώσουν αλλά η κατάληξη ήταν απογοητευτική…


2017: Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Ούγκο Αλμέιδα. Η ΑΕΚ έπαιζε με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Στα τελευταία λεπτά αποβλήθηκε ο Ανέστης και ο Πορτογάλος φορ αναγκάστηκε να φορέσει για πρώτη φορά γάντια (σ.σ. την επόμενη χρονιά το έκανε και με την Ακαδέμικα). Απέναντι στους Πειραιώτες δεν δέχτηκε γκολ και η Ένωση πέρασε στον τελικό παρά τη νίκη των ερυθρόλευκων με σκορ 1-0.

Δημοσίευση σχολίου