Ρόι Κάρολ: Από την κόλαση στον παράδεισο... ένα πέναλτι δρόμος

Το 2011 ο Ρόι Κάρολ βρισκόταν για επτά μήνες χωρίς ομάδα. Κάποιος σοβαρός τραυματισμός τον έφερε αντιμέτωπο με την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και τον τζόγο. Ένα κοίταγμα στον καθρέφτη τον «ξύπνησε», τον ανάγκασε να ψάξει μια νέα πρόκληση στην καριέρα του και εν τέλει να έρθει στην Ελλάδα, όπου βρήκε ξανά το χαμόγελό του.


Ο Βοειοϊρλανδός τερματοφύλακας είχε πλέον πίσω του το πέρασμα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με την οποία μέτρησε 76 συμμετοχές, μια Πρέμιερ Λιγκ (2003), ένα Community Shield (2004) και ένα FA Cup (2004). Από το 2009 μέχρι το Γενάρη του ’11 βρισκόταν στη Δανία, τιμώντας τα χρώματα της Οντένσε και επί μισό χρόνο έψαχνε ομάδα στη Βρετανία για να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ, παρά μόνο όταν τον κάλεσαν οι άνθρωποι του ΟΦΗ! Με τους Κρητικούς αγωνίστηκε 16 φορές μέχρι τον Ιανουάριο του ’12. Ήταν αρκετές για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, ο οποίος είδε στο πρόσωπό του μια φθηνή εναλλακτική πίσω από τον Μπάλας Μέγερι, καταβάλλοντας μόλις 100 χιλιάδες ευρώ για την αγορά του. Ο Κάρολ ήρθε ουσιαστικά να αντικαταστήσει το κενό του Κοστάντζο, ο οποίος αποδεσμεύτηκε από τους Πειραιώτες μετά από ένα αποτυχημένο εξάμηνο πέρασμα στου Ρέντη…


Μέχρι τις 14 Φεβρουάριου δεν είχε καταγράψει επίσημη συμμετοχή. Ήταν η μέρα που ο Ολυμπιακός έπαιζε στο «Λουζνίκι» της Μόσχας με τη Ρουμπίν Καζάν για τη φάση των «32» του Europa League, με το θερμόμετρο να δείχνει -13°C. Στο 74ο λεπτό ο Μέγερι υπέπεσε σε πέναλτι και αποβλήθηκε. Είχε έρθει η ώρα…

Ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και η φάση ήταν κομβικής σημασίας για το διακύβευμα της πρόκρισης στους «16». Ο Κάρολ δεν είχε επιδείξει στο παρελθόν καμία έφεση στα πέναλτι. Το τελευταίο του παιχνίδι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 2005, στο οποίο δεν κατάφερε να σταματήσει κανένα από τα πέντε χτυπήματα της Άρσεναλ στη ρώσικη ρουλέτα. 

Είχε επίσης μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα στο σύνολο των επτά περιπτώσεων που «στήθηκε» στην Πρέμιερ Λιγκ με τον αντίπαλο στα έντεκα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, εκτελεστής ήταν ο μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ αλλά και του Ολυμπιακού, Μπίμπρας Νάτχο...



Χωρίς χρόνο για ζέσταμα, ο Κάρολ μπήκε στο γήπεδο και στον επόμενο τόνο έπεσε στην αριστερή του γωνία. Στα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν έπεσε  πάνω του όλος ο Ολυμπιακός. Το έβγαλε! Ήταν η πρώτη του επαφή με την μπάλα επί της θητείας του στο λιμάνι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατέβασε τα ρολά και στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης», παρά το γεγονός ότι είχε τραυματιστεί στον μηριαίο και έπρεπε να βγάλει όλο το ματς, ελλείψει εναλλακτικής με τον Μέγερι τιμωρημένο…

Στον Ολυμπιακό κατέγραψε συνολικά 34 εμφανίσεις. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα ενώ οι επιδόσεις του στην Ελλάδα τον βοήθησαν να επιστρέψει στην Εθνική της χώρας του, με την οποία έπαιξε συνολικά 45 φορές. Και όλα αυτά τη στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα αδυνατούσε να βρει ομάδα στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας!


Το ταξίδι στα μέρη μας του άλλαξε τη ζωή. Ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματά του πριν την άφιξη στην Κρήτη αλλά το πέναλτι στη Ρωσία ήταν το ψυχολογικό «μπουστάρισμα» που τον έκανε να εισπράξει τόνους αγάπης από τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Εδώ η ζωή σου είναι όλη στον Τύπο, αλλά αν έχεις σκυμμένο το κεφάλι και δουλεύεις σκληρά, όλοι σε αγαπούν», είπε στο BBC το 2014. «Έγινα ήρωας σε μια στιγμή».

Ο Κάρολ γιορτάζει σήμερα τα 46α γενέθλιά του και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ποδόσφαιρο παίζει ακόμα σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο, αφού υπερασπίζεται την εστία της ομάδας που πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές επεμβάσεις!

Απολαμβάνει τη ζωή του και αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο που αντιμετώπισε το «σκοτάδι» στο οποίο είχε περιέλθει, ξεφεύγοντας από τη δίνη της κατάχρησης:

«Δεν πλήγωνα μόνο τον εαυτό μου, αλλά και όλους τους ανθρώπους γύρω μου. Είδα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και δεν μου άρεσε αυτό που αντίκριζα. Θέλω να εξωτερικεύσω όσα πέρασα ώστε να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να προχωρήσουν τη ζωή τους»

«Αν δεν μιλήσεις, θα αντιμετωπίσεις μεγαλύτερα προβλήματα αργότερα. Η συμβουλή μου είναι μίλα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Είναι εμπιστευτικό» τα λόγια του το 2022 στην επίσημη σελίδα του ΠΣΑΠΠ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας.

Δημοσίευση σχολίου