1972: Ο Μπόμπι Μουρ γίνεται αρχηγός του Ολυμπιακού σε φιλικό με την Κορίνθιανς

Με αφορμή την ευρωπαϊκή συνάντηση με τη Γουέστ Χαμ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αξίζει να θυμηθούμε το πέρασμα ενός θρύλου του αγγλικού ποδοσφαίρου από τα μέρη μας πριν από περίπου 51 χρόνια.


Ο Μπόμπι Μουρ υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της εποχής του και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Γουέστ Χαμ, της οποίας τα χρώματα τίμησε σε 544 επίσημες αναμετρήσεις από το 1958 έως το 1974.

Με τα «σφυριά» κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1965), ένα Κύπελλο FA (1964) και το Community Shield (1965). Το απόλυτο highlight της καριέρας του είναι όμως η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966. Το μοναδικό επίτευγμα της Εθνικής Αγγλίας μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Μπόμπι Μουρ ήταν αρχηγός εκείνης της ομάδας ενώ παραμένει έως σήμερα στη λίστα των Άγγλων με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές, βρισκόμενος στην πέμπτη θέση με 108 «παραστάσεις» ως παίκτης των «τριών λιονταριών».

Μπόμπι Μουρ-Νίκος Γουλανδρής

Η άφιξή του στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1972 πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, Νίκου Γουλανδρή. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις του διεθνούς άσου με τον τότε Άγγλο προπονητή του Ολυμπιακού, Άλαν Άσμαν, ο οποίος και μεσολάβησε για να κανονιστεί το όμορφο event.

Στις 12 Ιουνίου οι ερυθρόλευκοι έδωσαν λοιπόν φιλικό παιχνίδι με τη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς στο παλιό «Καραϊσκάκης» και ο Μουρ, όχι μόνο φόρεσε τα χρώματα των Πειραιωτών αλλά ηγήθηκε στον αγωνιστικό χώρο φορώντας το περιβραχιόνιο.


Για την ιστορία, η συνάντηση έληξε με νίκη των φιλοξενούμενων (2-0) αλλά οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο απόλαυσαν όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα, με τον ίδιο να δηλώνει ενθουσιασμένος από την υποδοχή και την ένθερμη υποστήριξη του κοινού.

Η ενδεκάδα του αγώνα:

Όρθιοι: Περσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Πολέτι (Τ), Μπόμπι Μουρ

Καθιστοί: Παλαβιτσίνο, Παππάς, Αργυρούδης, Γιούτσος, Άλτσιμπαρ


Στιγμιότυπα:

Δημοσίευση σχολίου