1989: Ο Αλέφαντος νικά τον Ολυμπιακό ως προπονητής του ΠΑΟΚ φορώντας κόκκινο μπλουζάκι

Με το Κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας να πλησιάζει, η συγκυρία μοιάζει κατάλληλη για ένα «throwback» στην επικράτηση του Νίκου Αλέφαντου απέναντι στον Ολυμπιακό του Γιάτζεκ Γκμοχ.


Ήταν 12 Φεβρουαρίου του 1989 όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τους ερυθρόλευκους για την 19η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος και επικρατούσε με σκορ 1-0 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Άρης Καρασαββίδης στο 66ο λεπτό.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι πέρασε πάντως σε δεύτερη μοίρα για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι διεξήχθη με παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι επέστρεφαν οργανωμένα στην Τούμπα μετά από 20 χρόνια. Εισήλθαν στο γήπεδο 15 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα και ο απολογισμός «έγραψε» 13 τραυματίες από… πετροπόλεμο, 18 συλλήψεις και δεκάδες χημικά που έπνιξαν την ευρύτερη περιοχή.

Έκτροπα σημειώθηκαν και μετά το τέλος του ματς ενώ χαμός έγινε και εντός αγωνιστικού χώρου, όταν ο Γιάτζεκ Γκμοχ αποφάσισε στο 80ο λεπτό για να περάσει στο γήπεδο τον Σοφιανόπουλο στη θέση του Μηνά Χατζίδη. Ο τελευταίος έγινε έξαλλος και δημιούργησε σοβαρό επεισόδιο, με τον Τάσο Μητρόπουλο να επεμβαίνει για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Τα στιγμιότυπα:


Μέσα σε όλα αυτά, ο Νίκος Αλέφαντος απολάμβανε τη μία από τις συνολικά τρεις νίκες που πέτυχε στους έντεκα αγώνες που καθοδήγησε τον ΠΑΟΚ, αφού η ασπρόμαυρη θητεία του διήρκεσε μόλις 76 μέρες. Στην ιστορία έχει μείνει φυσικά το κόκκινο μπλουζάκι που φόραγε εκείνο το απόγευμα, με τον ίδιο να παίρνει θέση και να τα εξηγεί ωραία:

«Εγώ έμαθα μπάλα από τον Βαϊσβάιλερ! Εκείνος πήγαινε στο γήπεδο με ένα μπλουζάκι, σαν αυτό που φοράω εγώ. Και ο Λάκης ο Πετρόπουλος κατέβαινε με τα κουστουμιά. Τι να μας πει για μπάλα ο Λάκης ο Πετρόπουλος…»

Σημειώνεται πάντως ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ουδέποτε ενοχλήθηκαν από τις στιλιστικές επιλογές του κυρ-Νίκου, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε «ΠΑΟΚτσήδικο» περιοδικό με εξώφυλλο τον… κατακόκκινο Αλέφαντο! Άλλες εποχές...

Ο Δικέφαλος:


Πηγή: Gazzetta.gr

Δημοσίευση σχολίου