Ο Μεντιλίμπαρ κυνηγά «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Ράφα Μπενίτεθ

Ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βρίσκεται στον τελικό του Europa Conference League και ο Ισπανός τεχνικός θα προσπαθήσει να καταφέρει κάτι που έχει πετύχει στο παρελθόν μόνο ο Ράφα Μπενίτεθ.


Ο συμπατριώτης του προπονητή των Πειραιωτών είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια με διαφορετικές ομάδες, αφού είχε σηκώσει το Κύπελλο UEFA με τη Βαλένθια το 2004 και έναν χρόνο αργότερα οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Champions League έπειτα από τον μυθικό τελικό της Πόλης με αντίπαλο τη Μίλαν.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να πετύχει στις 29 Μαΐου και ο Μεντιλίμπαρ, αφού ο Βάσκος κατέκτησε πέρυσι το Europa League με τη Σεβίλλη απέναντι στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο ενώ ετοιμάζεται πλέον να αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα στην «OPAP Arena».

Σημειώνεται ότι άλλοι τρεις προπονητές έπαιξαν στο παρελθόν διαδοχικούς ευρωπαϊκούς με διαφορετικές ομάδες. Κανείς όμως δεν κατάφερε το απόλυτο.  Πρώτος χρονικά ο Σβεν Γκόραν Έρικσον που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA με την Γκέτεμποργκ το 1982 αλλά απέτυχε στον τελικό του ’83 απέναντι στην Άντερλεχτ καθοδηγώντας την Μπενφίκα για την ίδια διοργάνωση.

Δεύτερος ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ που έπαιξε τρεις (!) σερί τελικούς και ηττήθηκε σε όλους. Η αρχή έγινε το 1999 με τη Μαγιόρκα στον τελικό του Κυπελλούχων (σ.σ. έχασε από τη Λάτσιο) ενώ στη συνέχεια έφυγε δύο φορές με σκυμμένο το κεφάλι ως προπονητής της Βαλένθια στο Champions League απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Τόμας Τούχελ. Ο Γερμανός τεχνικός οδήγησε την Παρί Ζεν Ζερμέν στον τελικό τους Champions League το 2020 αλλά είδε την τωρινή του ομάδα (Μπάγερν) να «ράβει» το έκτο ευρωπαϊκό της αστέρι. Έναν χρόνο αργότερα ήταν όμως αυτός που έφυγε θριαμβευτής, επικρατώντας ως προπονητής της Τσέλσι στον αγγλικό εμφύλιο επί της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Δημοσίευση σχολίου