Οι επτά ευρωπαϊκοί τελικοί που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα

Η «OPAP Arena» ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τελικό του Europa Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα. Ταυτόχρονα η χώρα μας διοργανώνει τον όγδοο ευρωπαϊκό τελικό σε συλλογικό επίπεδo.


Πριν εξετάσουμε αναλυτικά τα μεγάλα ραντεβού του παρελθόντος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μίλαν έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1973 με το Κύπελλο Κυπελλούχων ενώ «χαμογέλασε» και στα δύο μεγάλα ραντεβού που έδωσε μετέπειτα (1994 & 2007) στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για το θεσμό του Champions League!

Αντίθετα η χώρα μας μόνο γούρικη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τις ισπανικές ομάδες. Ακόμα και η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε ευρωπαϊκή τίτλο στον Πειραιά (1971) ενώ την ίδια τύχη είχε στη συνέχεια η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ (1994) αλλά και η Σεβίλλη του... Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (2023).

Γεώργιος Καραϊσκάκης - 1971: Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 & Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 2-1 (Κύπελλο Κυπελλούχων)

Ο πρώτος τελικός που έλαβε χώρα στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο παλιό Καραϊσκάκη. Για να φτάσει η Τσέλσι στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο χρειάστηκε επαναληπτικός, αφού την περίοδο εκείνη δεν προβλεπόταν παράταση και πέναλτι. Η «ρεβάνς» διεξήχθη και πάλι στην έδρα του Ολυμπιακού αλλά σε αντίθεση με το «sold out» του πρώτου αγώνα (42.000), στις εξέδρες βρέθηκαν δύο μέρες αργότερα μόλις 20.000 θεατές.



Καυτανζόγλειο Στάδιο - 1973: Μίλαν-Λιντς 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)

Δύο χρόνια αργότερα η χώρα μας φιλοξένησε ξανά τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη και το ποδοσφαιρικό σπίτι του Ηρακλή. Το Καυτανζόγλειο ήταν κατάμεστο ενώ διαιτητής το αγώνα ήταν ο Χρήστος Μίχας. Ο πρώτος Έλληνας που σφύριξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τους Άγγλους να εκφράζουν ωστόσο έντονα παράπονα για τις αποφάσεις του στο συγκεκριμένο ματς.


ΟΑΚΑ - 1983: Αμβούργο-Γιουβέντους 1-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών)

Η κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας ολοκληρώθηκε το 1982. Λίγους μήνες αργότερα φιλοξένησε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ευρώπης και ταυτόχρονα την πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του Αμβούργου. Οι Γερμανοί κατέκτησαν το τρόπαιο αποκλείοντας τον Ολυμπιακό στον δεύτερο γύρο της διοργάνωης, με τον Φέλιξ Μάγκατ στέλνει τη Γιουβέντους στο καναβάτσο με το τέρμα που σημείωσε στο 9ο λεπτό της συνάντησης.


ΟΑΚΑ - 1987: Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)

Τέσσερα χρόνια αργότερα το ΟΑΚΑ άνοιξε και πάλι τις πύλες του, αυτή τη φορά για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Άγιαξ του Κρόιφ έφτασε στη στέψη απέναντι στην ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας, σε μια περίοδο που το τείχος του Βερολίνου δεν είχε ακόμα πέσει. Η συνάντηση κρίθηκε με κεφαλιά του Μάρκο Φαν Μπάστεν στο 20ο λεπτό.


ΟΑΚΑ - 1994: Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0 (UEFA Champions League)

Το 1994 ο Γιόχαν Κρόιφ έπαιξε ακόμα έναν τελικό στην Αθήνα, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η κατάληξη υπήρξε όμως εκ διαμέτρου αντίθετη, με τη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο να θριαμβεύει με το επιβλητικό 4-0, παρά το γεγονός ότι πριν από το παιχνίδι οι «ροσονέρι» έμοιαζαν ως το απολυτο αουτσάιντερ απέναντι στους Καταλανούς των Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Κούμαν, Γκουαρντιόλα και Θουμπιθαρέτα.


ΟΑΚΑ - 2007: Μίλαν-Λίβερπουλ 2-1 (UEFA Champions League)

Η εκδίκηση της Μίλαν! Δύο χρόνια μετά τον συγκλονιστικό τελικό της Πόλης και την ιστορική ανατροπή της Λίβερπουλ που έχανε με 3-0 στο ημίχρονο αλλά επέστρεψε νικφόρα στέλνοντας το ματς στα πέναλτι, οι δύο ομάδες αντάμωσαν ξανά στην Καλογρέζα με φόντο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Ο Φιλίπο Ινζάγκι ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς με δύο προσωπικά τέρματα. Το μόνο που κατάφεραν οι «reds» ήταν να μειώσουν στο ’89 με τον Ντιρκ Κάιτ.


Γεώργιος Καραϊσκάκης - 2023: Μάντσεστερ Σίτι-Σεβίλλη 1-1/5-4 πεν. (UEFA Super Cup)

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ετοιμάζεται λοιπόν να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα δώσει δύο ευρωπαϊκούς τελικούς στην ίδια πόλη την ίδια σεζόν! Στις 16 Αυγούστου βρέθηκε στην έδρα της τωρινής του ομάδας ως κατακτητής του Europa League με τη Σεβίλλη και ηττήθηκε στα πέναλτι από την κάτοχο του Champions League. Τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Πρόκειται για την ημέρα που γνωρίστηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τον εκτίμησε από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να του εμπιστευτεί τις τύχες του Ολυμπιακού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δημοσίευση σχολίου