Έγιναν 20 οι Έλληνες που έγραψαν συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό

Φορτούνης, Ρέτσος, Τζολάκης και Μασούρας μπήκαν στη λίστα με τους Έλληνες που αγωνίστηκαν σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.


Οι τέσσερις ερυθρόλευκοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να χαίρονται για την κατάκτηση του Europa Conference League με τον Ολυμπιακό, αφού όχι μόνο αγωνίστηκαν στον τελικό με τη Φιορεντίνα στην «OPAP Arena» αλλά κατάφεραν να σηκώσουν και το τρόπαιο, κάτι που από τους προηγούμενους 16 είχε καταφέρει μόνο ο Στάθης Ταυλαρίδης με τη Λιλ στο Intertoto Cup (2004).

Τζολάκης και Ρέτσος αγωνίστηκαν στα 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης. Ο Φορτούνης αντικαταστάθηκε στο 73ο λεπτό από τον Στέφαν Γιόβετιτς ενώ ο Μασούρας πέρασε στη θέση του Ντάνιελ Ποντένσε όταν το χρονόμετρο σημάδευε το 106'.

Στα παρακάτω ονόματα δεν παρουσιάζονται εκείνοι που έφτασαν σε ευρωπαϊκό τελικό αλλά δεν αγωνίστηκαν σε αυτόν, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Τσιμίκας με τη Λίβερπουλ το 2022, σε ένα παιχνίδι που η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με σκορ 1-0 και έφτασε για 14η φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Εξαιρείται επίσης ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο ως παίκτης της Πόρτο το 2004, με τους «Δράκους» να επικρατούν στα πέναλτι της Once Caldas. Ο άλλοτε δεξιος μπακ του Παναθηναϊκού είχε αγωνιστεί στο σύνολο της κανονικής διάρκειας αλλά και της παράτασης (0-0).

 

Οι έντεκα του «Γουέμπλεϊ»


Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Ελευθεράκης, Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης, Χάρη Γραμμός, Τότης Φυλακούρης, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος και Άνθιμος Καψής. Αυτή ήταν η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ το 1971.

Προπονητής του «τριφυλλιού» ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος είχε επιλέξει να βγάλει όλο το ματς χωρίς αλλαγή. Ο «Αίαντας» του Γιόχαν Κρόιφ επικράτησε με σκορ 2-0, κατακτώντας την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Άκης Ζήκος


Έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια για να ξαναπαίξει Έλληνας σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το καλοκαίρι του 2004, ο Ζήκος μπορεί να μην βρέθηκε στο Euro αλλά έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Μονακό, συμμετέχοντας στον τελικό του Champions League με αντίπαλο την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Οι Πορτογάλοι επικράτησαν βέβαια με σκορ 3-0 και ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ δεν κατάφερε να σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Στάθης Ταυλαρίδης


Την ίδια χρονιά έπαιξε ευρωπαϊκό τελικό και ο Στάθης Ταυλαρίδης με τα χρώματα της γαλλικής Λιλ. Ο θηριώδης στόπερ έγινε μάλιστα ο πρώτος που το σήκωσε! Στο σαφώς υποδεέστερο Intertoto Cup, αντιμετώπισε την πορτογαλική Λεϊρία και αγωνίστηκε στον δεύτερο-νικηφόρο τελικό (2-0), αφού τα ματς ήταν διπλά και το πρώτο είχε λήξει χωρίς σκορ (0-0).

Αλέξανδρος Τζιόλης


Το 2009 ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Τζιόλη, ο οποίος αγωνιζόταν στη Βέρντερ Βρέμης και συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA με αντίπαλο τη Σαχτάρ του Ντόνετσκ. Οι Ουκρανοί ήταν αυτοί που έφτασαν στη στέψη, αφού η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1 και ο Ζάντσον καθόρισε τη «μάχη» με το τέρμα που πέτυχε στο 97ο λεπτό. Ο Έλληνας μέσος πέρασε ως αλλαγή στο 103’ αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της βραδιάς.

Κώστας Μήτρογλου


Σειρά παίρνει ο Κώστας Μήτρογολου, ο οποίος αγωνιζόταν το 2018 με τα χρώματα της Μαρσέιγ. Η γαλλική ομάδα έφτασε ως τον τελικό του Europa League αλλά ηττήθηκε με σκορ 3-0 από την ανώτερη Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο «πστολέρο» πέρασε ως αλλαγή στο 73ο λεπτό και είδε μια κεφαλιά του να σταματάει στο δοκάρι των «ροχιμπλάνκος».

Σωκράτης Παπασταθόπουλος


Την αμέσως επόμενη σεζόν ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που έπαιξε σε τελικό του Europa League και μάλιστα σε αγγλικό «εμφύλιο». Ο μέχρι πρότινος στόπερ του Ολυμπιακού υπερασπιζόταν τα μετόπισθεν της Άρσεναλ και αγωνίστηκε σε όλο το ματς αλλά η Τσέλσι επικράτησε με σκορ 4-1, σκοράροντας το σύνολο των τερμάτων της στο δεύτερο ημίχρονο.

Δημοσίευση σχολίου